Do’s & don’ts over fitness

Fitness is één van de populairste sporten van Nederland. Het is ook een heel effectieve manier om zowel spieren te kweken als vet te verbranden. Maar dan moet het plan van aanpak wel juist zijn. 

Do 1 | Volg een fitnessschema

Het is belangrijk dat je traint volgens een oefeningenschema. Allereerst omdat Fit Factory op basis van jouw doelen een trainingsschema op maat maakt, zodat je die doelen ook bereikt. Ten tweede omdat je spieren na zes tot acht weken gewend zijn aan de oefeningen en je daarom je schema moet blijven vernieuwen. Zodoende heb je voldoende handvaten om effectief te blijven trainen.

Do 2 | Drink voldoende

Bij veel sporters schiet het drinken tijdens het sporten er nog weleens bij in. De zweetdruppels verlaten je lichaam bij een hoge intensiteit in een rap tempo, dus zorg dat je je vocht blijft aanvullen. Neem bijvoorbeeld elke training een flesje water mee en spreek met jezelf af dat je die aan het eind van de training altijd helemaal leeg hebt gedronken.

Do 3 | Let op je ademhaling

Je ademhaling is belangrijk tijdens het uitvoeren van je oefeningen. Zorg tijdens de cardio-oefening voor een goed ademritme en stem het intensiteitsniveau hierop af. Tijdens de krachttraining houden mensen vaak onbewust hun adem in op het moment dat ze kracht zetten. Er ontstaat dan grote druk op je lijf, wat een negatief effect heeft op de bloeddruk. Het is dus belangrijk om gecontroleerd uit te ademen wanneer je kracht zet. Hierdoor kun je vaak ook juist meer kracht zetten.

Dan komen nu de don’ts aan de orde: wat moet je juist niet doen, wanneer je aan je lichaam gaat bouwen in de sportschool?

Don’t 1 | Trainen op een lege maag

Trainen op een lege maag is als autorijden met een lege tank. Je hebt energie nodig tijdens het sporten. Zorg dus dat je wat eet, voordat je je sportmotor laat draaien. Wanneer je op een lege maag gaat sporten, loop je het risico op energietekort en kan het zelfs gebeuren dat je duizelig wordt en/of je bewustzijn verliest.

Don’t 2 | De warming-up overslaan

Weinig mannen voelen zich aangetrokken tot het cardiogedeelte van de sportschool, maar daar kun je toch het beste je eerste meters maken. Het is niet goed om met koude spieren direct aan de gewichten te gaan trekken. Hierdoor vergroot je de kans op blessures.

Don’t 3 | Niets meer eten na je training

Niet alleen eten voor de training is belangrijk (zie punt 1), maar ook na de training is het belangrijk om voeding tot je te nemen. Je lichaam heeft na die inspanning weer wat aanvulling nodig. Zeker na een krachttraining is het aan te raden om eiwitten tot je te nemen, zodat je lichaam de juiste voedingsstoffen krijgt om te herstellen. Voorbeelden hiervan zijn kwark, yoghurt of een eiwit shake.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>