Gezond eten

Gezond eten: we weten in veel gevallen al wel hoe het moet, maar de mindset om ook echt van ongezond voedsel af te blijven, staat niet zomaar ‘aan’. Los van de kennis over gezonde voeding is die tweede factor nog veel belangrijker. De juiste wil brengt je naar een leven met gezond eten.

Wat valt er onder gezond eten?

Het rijtje met gezonde voeding kennen we over het algemeen wel. De ingrediënten van gezond eten is namelijk:

Natuurlijke producten
Hoe minder een product bewerkt is, hoe gezonder het is. Groente en fruit trekken we vaak rechtstreeks uit de grond of plukken we van een boom. Het komt rechtstreeks vanuit de natuur in onze winkelwagen terecht.

Hoe zit dat met een Mars, chips of pizza. Ik dacht het niet, nee. De basis van gezonde recepten zit in producten zonder barcode.

Bij gezond eten past geen zout thuis

Zo min mogelijk zout
Zout is zo’n smaakmaker die je zou kunnen missen als kiespijn. Het enige probleem is dat het in heel veel (kant-en-klaar)producten verstopt zit. Ongeveer 80% van het consumeren van zout zit al in de voeding en zo’n 20% voegen we zelf toe.

Kijk daarom goed op de verpakkingen. Aan de hand van de Zoutwijzer van de Hartstichting wordt visueel duidelijk hoeveel zout er ergens in zit.

Alles wat zwemt, rent of groen is mag je naar hartenlust eten.

Gezond eten is ook gezond drinken
Het enige vloeibare voedsel dat onder gezond eten valt is water. De rest is (helaas maar waar) allemaal rotzooi. Een flesje cola van een halve liter opdrinken is hetzelfde als ruim 15 suikerklontjes achterover werken. Besef je dat goed!

Cola en andere suikerrijke dranken zoals op de foto zouden verboden moet worden. Ze richten een ravage aan in je lijf. Ga alleen voor water.

Gezond eten betekent ook gezond drinken

Vetten versus suikers
Het is tegenwoordig hip om zowel vetten als suiker in het verdomhoekje te stoppen. Vetten omdat ze dik maken en dat klopt ook. Nuttig vooral verzadigde vetten en transvetten met mate.

Transvetten zitten in koekjes en chips en kunnen je lichaam serieuze schade aanbrengen. Dat is voor suikers niet anders, dus eet deze ook niet teveel.

Hoe pas je gezond eten toe in de praktijk?

Gezond eten start bij bewust naar voeding kijken. Een dieet staat meestal natuurlijk volledig in het teken van gezond eten. Kijk even of een dieet iets voor je is. Het biedt je recepten en handvaten bij het doel om af te vallen.

Zeker een dieet in combinatie met sporten is ideaal om gewicht te verliezen. Ik kan allerlei theorie opsommen over hoe je kunt afvallen, maar de praktijk leert telkens weer dat succes vooral ligt bij een sterke wil. Wil je het? Hoe graag? Als je er 100% voor gaat, lukt het je.

 

Het Mentale Dieetplan helpt je om af te vallen